درمان وسواس فکری چیست
وسواس فکری نوعی اختلال روانی است که در آن فرد مبتلا در ذهن خود به طور مداوم افکار، احساسات و یا تصاویری ناخواسته و مکرر را تجربه می کند. در حالت وسواس فکری فرد افکار، تصویرها یا تکانه هایی را تجربه می کند که مدام در ذهن او تکرار می شوند. این افراد در جواب به این حالات نیز انجام رفتارهای تکراری را تجربه می کنند. فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی یا OCD کاری اجباری را برای از بین بردن یا کاهش تاثیر وسواس به طور موقت انجام می دهد. انجام ندادن این کار باعث می شود تا حالت پریشانی در آنها بروز پیدا کند. درمان وسواس فکری چیست ؟ درمان قطعی وسواس فکری شدید با مراجعه به متخصصان صورت می گیرد. اختلال وسواس فکری از نظر شدت آن متفاوت است. اما در هر صورتی که بروز پیدا کند باید درمان شود زیرا در صورت عدم درمان ممکن است بر توانایی عملکرد فرد در محل کار، مدرسه یا خانه تاثیر منفی بگذارد. این اختلال می تواند با مشکلات دیگری از جمله اختلال اضطراب، افسردگی و اختلالات اشتها همراه باشد. اختلال وسواس فکری برای اولین بار در دوران کودکی یا اوایل بزرگسالی ظاهر می شود. درمان اختلال وسواس فکری می تواند با روان درمانی، تجویز دارو یا ترکیبی از هر دو شیوه صورت بگیرد. درمان وسواس فکری بدون دارو یا روان درمانی یکی از درمان های بسیار موثر در درمان وسواس فکری و عملی است. هدف از این شیوه، شناسایی و حل تعارضات درونی فرد است که باعث ایجاد وسواس در او می شود. بهترین روش درمان وسواس فکری بدون دارو استفاده از یکی از شیوه های روان درمانی همچون درمان شناختی رفتاری است.

درمان وسواس فکری چیست
درمان قطعی وسواس فکری شدید
در درمان شناختی رفتاری وسواس فکری عملی که یک شیوه ی درمان وسواس فکری بدون دارو است، به کنترل علایم این اختلال پرداخته می شود. نکته ای که در بسیاری از افراد مبتلا به وسواس فکری وجود دارد این است که این افراد عمدتا سعی می کنند که نشانه های وسواس خود را از دیگران پنهان کنند. این پنهان کاری می تواند دلایل متعددی داشته باشد اما به طور خلاصه می توان دلیل آن را در این ترس دانست که ممکن است دیگران فرد وسواسی را به خاطر وسواس فکری اش طرد کرده و از او دوری کنند. درمان وسواس فکری چیست و چرا باید در این مورد درمان صورت بگیرد. برای درمان قطعی وسواس فکری شدید لازم است تا با بیمار ارتباط قوی ای برقرار شود تا او بتواند نشانه های خود را به طور صریح و روشن بیان کند. زیرا این امر در تعیین هدف های درمان و در نتیجه درمان نهایی بسیار موثر است. برای اعمال بهترین روش درمان وسواس فکری بدون دارو لازم است بیمار درک کند که افکارش بی اهمیت هستند و آنچه مهم است معنایی است که فرد به افکار خود می دهد. به این ترتیب معنایی که فرد وسواسی برای فکرش قائل است، باعث می شود تا تمرکزش بر فکر وسواسی بیشتر شود و این افکار بیشتر به ذهنش بیایند. اما بیمار باید درک کند بر افکارش کنترلی ندارد و مسئول افکارش نیست؛ بلکه تنها بر رفتار خود کنترل دارد و در نتیجه از طریق کنترل رفتار، افکار مزاحم و ناخواسته نیز تغییر می کنند.
درمان وسواس فکری بدون دارو
درمان وسواس فکری چیست ؟ در این درمان باید به این نکته توجه نمود که معنا دادن به افکار در افراد وسواسی بسیار اهمیت دارد. بیمار مبتلا به وسواس فکری باید درک کند که افکار مزاحم به ذهن اکثر افراد خطور می کند؛ اما در بیماران وسواسی به دلیل اهمیت و معنایی که به این افکار می دهند، این افکار به طور مداوم به ذهن بازمی گردند. برای درمان قطعی وسواس فکری شدید باید دانست که هرچقدر فرد مبتلا بیشتر تلاش کند تا افکارش را سرکوب کند، این افکار بیشتر به ذهنش می آیند. ضمنا بیمار باید بداند افراد وسواسی دیگری هستند که افکار وسواسی از نوع دیگری در ذهن دارند. این امر کمک می کند تا بیمار درک کند تنها ارزیابی افکار است که آنها را ازهم متمایز می کند. به این معنی که ارزیابی یک فرد وسواسی، با اضطراب یا دیگر احساسات منفی و تلاش برای کنترل یا خنثی کردن افکار مزاحم تداعی می شود. درحالی که یک ارزیابی با بار خنثی با اضطراب کمتر و تلاش کمتر برای کنترل تداعی می گردد. گفتیم که درمان وسواس فکری بدون دارو یا روان درمانی شیوه های مختلفی دارد. اما هیچ شیوه ی درمان وسواسی برای همه مناسب نیست. بلکه برای هر مراجعی باید با توجه به نوع وسواس او، شدت علایم، زمان بروز، و علل ایجاد آن به استفاده از یک یا چند روش درمانی همزمان روی آورد. به این ترتیب بهترین روش درمان وسواس فکری بدون دارو برای هر بیماری به طور ویژه تعیین می شود. بنابراین پس از بررسی کامل اختلال وسواس فکری در فرد مبتلا بهترین شیوه ی درمان برای وی تعیین می شود. به همین دلیل در جلسات روان درمانی، ابتدا علایم وسواس فکری یا عملی فرد مبتلا مورد بررسی قرار می گیرد تا بر اساس آن بهترین روش درمان انتخاب شود.
بهترین روش درمان وسواس فکری بدون دارو
درمان وسواس فکری بدون دارو یا روان درمانی شامل شیوه هایی همچون درمان روانپویشی (Psychodynamic)، درمان شناختی رفتاری (CBT)، مواجهه و جلوگیری از پاسخ (ERP)، و هیپنوتیزم درمانی می باشد. بهترین روش درمان وسواس فکری بدون دارو برای افراد مبتلا به وسواس فکری عملی بر اساس مشکلات ویژه ی فرد تعیین می گردد. مبتلایان به وسواس فکری به دلیل وجود مداوم فکرهای ناخواسته و ناراحت کننده در ذهن شان متحمل رنج زیادی می شوند و برای کنترل این رنج، بدون این که از آن صحبت کنند رفتارهایی تکراری از خود بروز می دهند. به عنوان مثال فردی که وسواس فکری پاکیزگی او را آزار می دهد، بدون بر زبان آوردن این رنج ممکن است در طول روز بارها دستش را بشوید. همچنین می تواند مرتکب اعمال ذهنی متعددی شود که از نظر ظاهری قابل مشاهده نیست. درمان وسواس فکری چیست ؟ از جمله احساساتی که فرد مبتلا به وسواس فکری تجربه می کند می توان به اضطراب، پریشانی یا این حس که انگار یک چیزی درست نیست، اشاره کرد. افراد مبتلا به وسواس فکری همچنین ممکن است از افراد، مکان ها یا هر چیزی که ممکن است وسواس و اجبار را در پی داشته باشد، دوری کنند. این افراد دارای باورهای ناکارآمدی هستند و با احساس مسئولیت بیش از حد، عدم تحمل بی اعتمادی، کمال گرایی و اهمیت دادن اغراق آمیز به افکار آزار دهنده خود را آزار می دهند. برای درمان قطعی وسواس فکری شدید باید دانست که این افراد نسبت به شرایط بینش متفاوتی دارند. اختلال وسواس فکری به این صورت است که فکری استرس زا، ناخوشایند و بی ربط به طور مداوم به ذهن فرد می آید. فرد مبتلا نیز به دلیل رنج ناشی از این فکر و به دلیل عدم توانایی در بیان این رنج، احساس می کند که باید یک رفتار خاص را به طور دائم تکرار کند. اختلال وسواس فکری ممکن است پایه ی ارثی و ژنتیک داشته باشد. وقوع اتفاقات ناخوشایند یا روابط ناسالم خانوادگی می توانند باعث شروع بروز اختلال وسواس شده و یا آن را وخیم تر کنند.
علائم اختلال وسواس فکری
برای پیدا کردن پاسخ مناسبی برای اینکه درمان وسواس فکری چیست باید توجه کرد که اختلال وسواس دو دسته علامت دارد که شامل علائم ناشی از وسواس فکری و علائمی به دنبال وسواس عملی می باشد. این علائم رنج آور هستند و باعث می شوند که وقت زیادی از فرد تلف شود و بر روی عملکرد او تاثیر می گذارد. در درمان قطعی وسواس فکری شدید نیاز به درک کامل مشکلات فرد مبتلا وجود دارد. وسواس فکری در واقع تصویرهای تکراری است که به صورت ناخواسته تجربه می شوند و این تجربه در بیشتر افراد باعث ایجاد حس اضطراب یا پریشانی می شود. در این شرایط فرد سعی می کند با یک فکر یا عمل متفاوت آنها را نادیده بگیرد، یا آن را سرکوب کند یا این اعمال را به نوعی خنثی کند. رفتارهای تکراری یا اعمال ذهنی که فرد مبتلا به وسواس فکری در پاسخ به این تصویرهای تکراری انجام می دهد بر اساس قوانین سختگیرانه و حالت اجبار است. به این معنا که افراد مبتلا برای مقابله با اضطراب یا پریشانی از این راهکارها استفاده می کنند. استفاده صحیح از شیوه ی درمان وسواس فکری بدون دارو می تواند با در صد بالایی در درمان بیماران مبتلا به وسواس موثر واقع گردد. جزئیات اختلال وسواس فکری در بیماران مختلف می تواند بسیار متفاوت باشد. این اختلال ممکن است شامل افکار مربوط به آلودگی، تمایل به نظم یا افکار تابو مربوط به رابطه جنسی، اعتقادات دینی سختگیرانه و آسیب به خود یا دیگران باشد. در پاسخ به وسواس فکری عملی می توان گفت که بیشتر افراد مبتلا به وسواس فکری به اجبار متوسل می شوند. این اجبار ممکن است شامل رفتارهایی مانند شستشوی مکرر، مرتب کردن یا شمارش چندین باره ی اشیاء، چک کردن مداوم برای اطمینان یافتن باشد. در بهترین روش درمان وسواس فکری بدون دارو هر چه بیمار درباره ی وضعیت خود بیشتر بداند و بر مکانیسم اثر بخشی روان درمانی اشراف بیشتری داشته باشد، نتایج درمانی زودتر و بیشتر آشکار خواهد شد.
طول مدت درمان برای بیماران مختلف
طول مدت درمان وسواس فکری طولانی است و نیاز به صبر و تحمل بیمار، خانواده و روانپزشک دارد. و این تصور که عده ای فکر می کنند با مصرف دارو بیماری به سرعت و به طور کامل بهبود می یابد اشتباه است. زیرا داروها تنها علائم بیماری را کنترل می کنند. درمان وسواس فکری چیست و بهترین روش درمان وسواس فکری بدون دارو کدام است؟ از نظر برخی کارشناسان موفق ترین درمان برای درمان قطعی وسواس فکری شدید به کار بردن ترکیب دارودرمانی و روان درمانی است. گاهی علاوه بر اختلال وسواس فکری فرد مبتلا به افسردگی یا یک بیماری دیگر نیز هست که درمان آن بیماری نیز به کنترل وسواس کمک بسیاری می کند. برای پیدا کردن درمان ایده آل برای افراد مبتلا به بیماری وسواس فکری گاه لازم است تا چندین بار به متخصص مربوطه مراجعه شود و با آزمودن درمان های مختلف بالاخره به بهبودی دست یافت. تکنیک های روان درمانی متعددی برای کمک به درمان مبتلایان به وسواس وجود دارد. نکته ی مهم این است که در ابتدا فرد مبتلا آموزش های لازم را درباره ی ماهیت وسواس و مراحل درمان ها دریافت کند و از حمایت لازم خانواده، دوستان و اطرافیان خود بهره مند شود. همکاری بیمار و خانواده اش در درمان وسواس فکری بسیار اهمیت دارد. زیرا در ابتدا خود فرد باید بپذیرد که دچار یک مشکل جدی است، بیمار است و رفتاری بیمارگونه دارد. فرد مبتلا باید بپذیرد که با این وسواس نه تنها به خود بلکه به افراد خانواده و اطافیان خود نیز آسیب روانی یا اجتماعی وارد می کند. در ادامه نیز خانواده ی فرد نیز باید بیمار وسواسی را درک کنند. اطرافیان تا حد ممکن باید از همکاری با فرد مبتلا خودداری کنند زیرا وسواس آنها را تشدید می کنند اما باید از مجادله با آنها نیز اجتناب نمایند. نقش خانواده در بهبودی بیمار مجاب کردن او برای نیاز داشتن به درمان و مراجعه به روانپزشک می باشد. درمان وسواس فکری چیست ؟ در ابتدا نیز گفتیم که یکی از روش های درمانی که به بهبود فرد مبتلا به وسواس فکری کمک می کند، روان درمانی است که توسط درمانگر یا روانشناس بالینی انجام می شود. در این روش درمانگر شرایطی مشابه برای ایجاد وسواس در بیمار فراهم می کند و از فرد خواسته می شود واکنشی نسبت به آن نداشته باشد. در این موقعیت ممکن است فرد دچار استرس شدید شود که در ادامه فرآیند درمان برای کاهش این استرس نیز به بیمار کمک می شود. تنها نکته مهم اینست که مراجعه به پزشک و اقدام برای درمان به موقع و در مراحل اولیه ی بیماری باشد .در درمان وسواس فکری باید توجه داشت که افراد مبتلا به وسواس فکری دست به بعضی رفتارهای پنهان می زنند که برخی از این رفتارها عبارتند از سرکوب فکر، جایگزین کردن فکر اضطراب زا با یک فکر دیگر یا با یک فکر متضاد و استفاده از تکنیک حواس پرتی. اما همه ی این کارها که برای کاستن اضطراب در فرد صورت می گیرد می تواند در عمل موجب تشدید وسواس فکری در بیمار شود. زیرا هر قدر فرد از افکار اضطراب زای خود بیشتر فرار کند، بیشتر آنها را واقعی و دارای معنا می بیند.