روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها
روانشناسی صنعتی سازمانی یا روانشناسی سازمانی یک تخصص در حوزه ی روانشناسی است که به خدمات روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها می پردازد. این نوع روانشناسی به مطالعه ی علمی رفتار افراد در سازمان ها و به طور کلی محل کار می پردازد. در حقیقت روانشناسان سازمانی با استفاده از آموزش های خود در حیطه ی روانشناسی، انجام مصاحبه روانشناختی و تشکیل پرونده سلامت روان برای پرسنل و کارمندان کمک می کنند تا محیط کار برای کسب و کارهای مختلف و مکان های رسمی بهبود یابد. روانشناسی صنعتی و سازمانی با استفاده از انجام برخی آزمون ها به شناسایی شخصیت کارمندان پرداخته و بر روی افزایش بهره وری آنان در محل کار و مسائلی همچون آرامش روحی و ذهنی کارکنان تمرکز دارد. روانشناسان در این حوزه کارهای مختلفی همچون مطالعه ی نگرش و رفتار کارکنان، ارزیابی شرکت ها و آموزش رهبری انجام می دهند.در واقع هدف کلی در این حوزه از روانشناسی، مطالعه و درک رفتار انسان ها در محل کار می باشد. روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها شامل جنبه های مختلفی می شود. یکی از این جنبه ها ناظر بر انتخاب و در نظر گرفتن بهترين شیوه برای انطباق افراد با نقش های کاری خاص می باشد. به این بخش از روانشناسی سازمانی، روانشناسی پرسنل نیز گفته می شود. افرادی که در این حوزه فعالیت می نمایند با مصاحبه روانشناختی به ارزیابی خصوصیات کارکنان پرداخته، سپس این افراد را با کارهایی که برایشان بهترین است مطابقت می دهند. آموزش کارمندان، ایجاد استانداردهای عملکرد شغلی، و اندازه گیری عملکرد شغلی نیز در روانشناسی پرسنل قرار می گیرند. جنبه ی سازمانی روانشناسی، بر روی درک نحوه ی تاثیرگذاری سازمان ها بر رفتار فرد، تمرکز دارد. ساختارهای سازمانی، هنجارهای اجتماعی، سبک های مدیریتی، و انتظارات از نقش ها، همه و همه عواملی هستند که می توانند بر رفتار افراد در یک سازمان تاثیر بگذارند. با بررسی، مطالعه و تحلیل چنین عواملی، روانشناسان در پی این هدف هستند تا بتوانند عملکرد و سلامت افراد را در رابطه با محیط کار بهبود بخشند و به طور همزمان برای سازمان مفید و سودمند باشند.
مصاحبه روانشناختی ، آموزش و توسعه ی شغلی
روانشناسان از روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها برای کمک به آموزش کارکنان استفاده می کنند. در این حوزه با ارزیابی و شناسایی مهارت های مورد نیاز برای انجام کارهای خاص و آموزش تکنیک های خاص به مدیران است به منظور ایجاد انگیزه در آنها و برقراری تعامل بهتر به هنگام کار با کارکنان، به بهبود کلی محیط کار خدمات رسانی می شود. در این حوزه روانشناسان با تدوین برنامه ای جامع تلاش می کنند تا به مدیران کمک کند تا مهارت های ارتباطی خود را بهبود ببخشند. به این ترتیب با ایجاد یک سبک مدیریت قوی و تقویت توانایی های خود در حل مسائل کاری مدیران می توانند بسیار قدرتمندتر عمل کنند. به عبارت دیگر یک روانشناس در این حوزه با آموزش مدیران، کارمندان و پرسنل یک سازمان، آنها را در جنبه های شغلی، روانشناختی و عملکردی توانمندتر می کند. انجام مصاحبه روانشناختی و تشکیل پرونده سلامت روان برای پرسنل و کارمندان توسط روانشناسان به همین منظور و برای به حداکثر رساندن سلامتی و کیفیت زندگی نیروی کار انجام می گیرد. روانشناس کمک می کند تا کارکنان یک سازمان از لحاظ ذهنی و فیزیکی، سلامت باشد. چند موضوع مورد بحث در این زمینه شامل ایجاد یک محیط کاری سالم، ایجاد برنامه های جبرانی خوب، و اطمینان از اینکه کارکنان از حقوقی برخوردارند می باشند. برای همه ی سازمان ها و شرکت ها کارمندان سالم می توانند عملکرد بهتری در محیط کار داشته باشند و از همین رو تقاضا برای استفاده از متخصصان علم روانشناسی برای بهبود ساختار سازمانی رو به افزایش است.
تشکیل پرونده سلامت روان برای پرسنل و کارمندان
امروزه روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها در تمام دنیا مورد توجه است. کشور ما نیز همراه با رشد سازمان ها و صنایع در سراسر دنیا، به استفاده از روانشناسی در این حوزه ها روی آورده است. تشکیل پرونده سلامت روان برای پرسنل و کارمندان و انجام مصاحبه روانشناختی در حالی که گسترش، پیچیدگی و تنوع مشکلات اجتماعی، فرهنگی و خانوادگی باعث فرسودگی زودهنگام برخی از کارکنان و بازنشستگی زودتر از موعد آنها می شود می تواند اثرات مثبت بسیاری در بهبود محیط کار داشته باشد. رفاه و سرمایه ی هر ملت وابسته به نیروی کار آن است. روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها به منظور ایجاد محیطی سالم برای کارکنان به ایجاد این رفاه و حفظ این سرمایه می انجامد. خدمات روانشناسی برای سازمان ها با به کارگیری اصول روانشناختی در جنبه های مختلف محیط کار مثل بهره وری و رفتار سازمانی می تواند به رشد و پیشرفت صنایع کمک شایانی بنماید. امروزه استفاده از خدمات مشاوره و روانشناسی یکی از ضرورت هایی است که به تولید بهینه می انجامد. بدون استفاده از خدمات روانشناسی در حوزه ی نهادهای کاری، کیفیت تولید و دستیابی به اهداف راهبردی و ماموریت های سازمانی با مشکلات جدی روبرو می شود. نقش موثر خدمات مشاوره و روانشناسی در سازمان ها منجر به پیشگیری از آسیب ها و ارتقا سطح بهداشت روان در سازمان، کارکنان و خانواده های ایشان می شود. خدمات روانشناسی در سازمان ها در جهت رفع و حل نمودن مشکلات فردی و اجتماعی کارکنان انجام شده و کمک می کند تا تخصص و توان کارکنان در مسیر دستیابی به اهداف و ماموریت های سازمان مورد استفاده قرار بگیرد. از جمله مزیت های استفاده از خدمات مشاوره ای و روانشناسی در محیط کاری سازمانی، بهبود رضایت کارکنان، چگونگی شناخت منابع انسانی، کمک به توسعه و پیشگیری از فرسودگی آن، افزایش انگیزه ی کارکنان، بهبود کیفیت محیط کار، جلوگیری از پیری زودرس سازمان و کاهش تعارض کار- خانواده است که سبب بهره وری، سلامت و شادابی بیشتر در کارکنان و سازمان شده و این امر را تا حدود زیادی تضمین می نماید. این امر باعث می شود تا در میان کارکنان اصل شایستگی حکمفرما شده و به اجرای برنامه های سازمان و دستیابی به موفقیت برای سازمان سرعت بخشیده شود.
چرا سازمان ها به استخدام روانشناس نیاز دارند؟
روانشناسان می توانند با استفاده از روش هایی زمینه ی بهبودی حال و وضعیت روحی کارکنان و افزایش بهره وری و بازدهی آنان را فراهم کنند. هدف از روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها و به کار بردن راهکارهای علمی، اطمینان از سلامت و رضایتمندی کارکنان است که به عنوان دو عامل مرتبط و موثر در بازدهی کاری است. مصاحبه روانشناختی و تشکیل پرونده سلامت روان برای پرسنل و کارمندان به شیوه های مدونی صورت می گیرد. آزمون DISC که توسط William Moulton Marston یکی از روانشناسان دانشگاه هاروارد ابداع شده است، بر اساس این فرضیه پیش می رود که رفتار تمامی افراد با توجه به چهار خصیصه اصلی قابل پیش بینی است. آزمون DISC شخصیت افراد را تحلیل نمی کند بلکه به شخصی که در این آزمون شرکت می کند نشان می دهد که کدامیک از این چهار ویژگی در وی غالب است. سلطه گرایی یا نتیجه گرایی، تاثیرگذاری، ثبات گرایی، و وظیفه گرایی این چهار ویژگی غالب مورد نظر این آزمون می باشد. با استفاده از این آزمون در فرایند استخدام یا ارتقای شغلی، می توان دیدگاه های دقیق تری درباره نقاط قوت افراد در طی مصاحبه به دست آورد. از نتایج این آزمون می توان برای تعیین بهترین رویکردها در جهت همکاری با افراد استفاده نمود. آزمون شخصیت MCMI یا پرسشنامه ی چندمحوری بالینی میلون، از جمله پرسشنامه های خودسنجی است که به سنجش شخصیت و سازگاری هیجانی با تاکید بر اختلال های شخصیت و نشانه هایی که اغلب با این اختلال ها همراه هستند می پردازد. تاکید آزمون میلون بر اختلالات روانشناختی و شخصیت است. در نتیجه استفاده از این آزمون برای اشخاص به هنجار و افرادی که دچار آشفتگی های خفیف هستند ضرورتی ندارد. بلکه تفسیرها و استفاده از آن باید محدود به اشخاصی باشد که نمره های بالایی را در مشکلات روانشناختی کسب می کنند. نمره ی بالا به تنهایی نشان دهنده ی اختلال شخصیت نیست و باید بین سبک شخصیتی و اختلال شخصیت تمییز قایل شد. چرا که یک سبک شخصیت با توجه به متن زندگی فرد و موقعیت وی می تواند کارآمد باشد و عامل موفقیت وی باشد. پس ملاک های تشخیصی اختلال های شخصیت باید به درماندگی و یا اختلال در حوزه های اجتماعی، شغلی یا سایر حوزه های مهم کارکرد بینجامد.
تست MBTI پیشنهاد شغلی
تست MBTI پیشنهاد شغلی یکی از محبوب ترین تست های شخصیت شناسی است و کاربردهای متنوعی در خودشناسی، انتخاب مسیر شغلی، یافتن استعدادها، مشاوره ازدواج و بهبود ارتباطات کاری دارد. تست MBTI می تواند به افراد کمک کند مشاغلی را که برای شان مناسب تر است بشناسند. به این ترتیب می توانند بفهمند چه نوع کار و محیط کاری به بهترین وجه با شخصیت آنها سازگار است. شناسایی یک مسیر شغلی بر اساس تیپ شخصیتی معرفی شده در این تست نیازمند تحقیق است. روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها با انجام مصاحبه روانشناختی و تشکیل پرونده سلامت روان برای پرسنل و کارمندان صورت می گیرد. ویژگی های ۱۶ تیپ شخصیتی مختلف MBTI می تواند به شناسایی اولویت های شغلی برای افراد با هر تیپ شخصیتی کمک کند. پرسشنامه ی شخصیتی آزمون MBTI پرسشنامه ای است که نقاط قوت و اولویت های مختلف را برای نحوه ی درک مردم از دنیا و تصمیم گیری آنها نشان می دهد. پرسشنامه MBTI با تجزیه و تحلیل اولویت ها، ۱۶ نوع شخصیت مختلف را ارائه می دهد که در شناخت شغل و حرفه ی ایده آل برای افراد مختلف استفاده می شود. زیرا افراد علاوه بر اینکه از جنبه های فیزیکی متفاوت بوده و ویژگی های متفاوتی دارند، از دید روانشناختی نیز متفاوت هستند. این تفاوت های روانشناختی بر نوع دید ما بر دنیا تاثیر گذار است. درک بهتر ما از خود می تواند به ما کمک کند تا مناسب ترین نقش ممکن را در عرصه های مختلف زندگی انتخاب کنیم. تست MMPI برای افرادی که از بیماری های روانی رنج می برند مورد استفاده قرار می گیرد. روانشناسان از تست روانشناسی MMPI برای تشخیص نوع بیماری و شدت آن استفاده می کنند. این تست چند وجهی در غالب یک پرسشنامه مطرح می شود که روانشناسان می بایستی نتایج حاصل از این تست را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند. نتیجه ی این تست در نهایت بر روی نمودار نشان داده می شود و این نمودار بیانگر دو دسته مقیاس بالینی و اعتبارسنجی می باشد. این تست یکی از پر کاربردترین تست های روانشناسی در دنیا می باشد که با استفاده از اطلاعات حاصل از آن روانشناسان به انتخاب درمان مناسب می پردازند.
روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها
عوامل و متغیرهای زیادی میزان عملکرد و بازدهی یک سازمان یا شرکت را تعیین میکند. روانشناسی برای سازمان ها ارگان ها و شرکت ها به بررسی این عوامل می پردازد. ارتباطات بین فردی موثر، حل تعارض ها، ارزیابی فرآیند، شایستگی و صلاحیت حرفه ای و مدیریت موثر از جمله موارد لازم و ضروری برای کسب موفقیت در یک کسب و کار هستند. در نتیجه نقص و کمبود در هر یک از این زمینه ها بر نحوه ی گزینش و استخدام کارکنان، آموزش پرسنل، به اشتراک گذاری اطلاعات یا تعامل و ارتباط کارکنان با هم تاثیر منفی خواهد داشت. روانشناسان در حوزه ی سازمانی با استفاده از روش های تحلیلی و ارزیابی و تحقیقات کمی این مشکلات را در سازمان ها شناسایی می کنند. و با استفاده از مصاحبه روانشناختی و تشکیل پرونده سلامت روان برای پرسنل و کارمندان و با توجه به ویژگی های هر محیط کاری، بهترین روش را برای بهتر کردن آن محیط کاری به کار می گیرند. روانشناسان سازمانی که کار در سازمان ها و کسب و کارها را انتخاب می کنند باید همکاری مستقیم و نزدیکی با تیم منابع انسانی و کارگزینی شرکت ها داشته باشند. نظارت بر اموری همچون رضایت و رفاه حال کارکنان با شیوه های مختلفی با توجه به محیط کاری انجام می شود. بخش مهمی از وظایف یک روانشناس در حوزه ی سازمانی، توجه به چگونگی اثرگذاری عملکرد مدیریت بر کارکنان است. در نتیجه اگر روانشناس متوجه شود کارکنان یک سازمان تحت تاثیر منفی محیط کار قرار دارند باید توصیه هایی برای تغییر ارائه کند. روانشناسان حوزه ی سازمانی با انجام کارهای پژوهشی، تحقیقاتی را درباره ی میزان و نوع رضایتمندی کارکنان و عوامل موثر بر بازدهی کاری و مانند آن انجام می دهند و آن را برای استفاده ی کارفرماها و دیگر روانشناسان در این حوزه منتشر می کنند.