درمان قطعی کمال گرایی
به مجموعهای از افکارگفته می شود که با خودخوری همراه است و ما را مجبور میکند به هدفی برسیم که از هر نظر بسیار واقع گرایانه باشد . کمال گرایی در واقع صفت بعضی از افراد است که دو قسمت مثبت و منفی دارد . قسمت منفی آن همان وسواس در انجام دادن کارها است که همیشه باید بدون عیب و نقص و کامل انجام شود و قسمت مثبت به معنی رشد و تکامل است. افراد کمال گرا باور دارند که باید همه کارها را کامل انجام داد و اگر غیر از این صورت انجام شود اصلا مورد قبول و رضایت نخواهد بود .علم پاتولوژی، کمالگرایی را مهمترین قسمت در تشخیص اختلال شخصیتی وسواسی-اجباری می داند و میگوید اگر کاری را انجام میدهیم باید نتیجه آن در حد کمال باشد و اگر غیر از این باشد مورد قبول آن فرد نیست این حالات و باورها بسیار غلط و غیر سالم بوده و معمولا روانشناسان به این افراد کمال گرا یا کمال طلب نابهنجار می گویند .این افراد فشارهای زیادی را در طول حرکت به سوی اهدافشان دارند که غیر قابل دسترسی هستند و ارزشهای درونی خود را با کارایی و دستاورد های خود مورد سنجش قرار می دهند . کمال گرایی می تواند بلاهای زیادی را بر سر افراد و زندگی شان بیاورد و این باعث می شود زندگی بسیار سخت به نظر بیاید کمال گرایی لذت ها را از افراد می گیرد و اعتما به نفس را از بین می برد و توانایی شما را در انجام دادن کارها میگرد و وقتی اشتیاق انجام هیچ کاری را نداشته باشید توانایی رشد کردن را از دست خواهید داد . در ادامه درباره ی درمان قطعی کمال گرایی ، کمال گرایی مثبت و منفی، تست کمال گرایی ، اینکه ریشه کمال گرایی چیست و تفاوت کمال گرایی و کامل گرایی صحبت خواهیم کرد.

کمال گرایی مثبت و منفی
کمال گرایی مثبت یا سالم
مثلا شخصی که خودش را یک کمال گرا می داند اگر حرف از مدرسه یا محل کار شود معمولا سعی می کند که بهترین کاری را که می تواند انجام دهد و می گوید می تواند کارش را به موقع و سر وقت تمام کند و انتظاری فراتر از انتظار ما فراهم خواهد کرد . و اگر این اهداف را به طور کامل انجام نداد زیاد ناراحت نمیشود. این در واقع کمال گرایی مثبت می باشد چون بر روی نکات سالم تمرکز دارد .
کمال گرایی منفی یا نا سالم
مثل هر مورد دیگر هنگامی که کمال گرایی به حد بالا و افراطی رسید بسیار نا سالم و مخرب می شود . مشخصه کمال گرایی منفی ، مشغله بیش از حد به دلیل اشتباهات در گذشته، ترس داشتن در مورد اشتباهات جدید و مردد بودن در مورد درست انجام شدن کارها و نگرانی بیش از حد در مورد انتظارات افرادی مانند والدین و کارفرمایان. این موارد زندگی شما را تحت کنترل خود قرار داده و اظطراب و استرس زیادی را بوجود می اورد .در کمال گرایی مثبت وقتی افراد شکست میخورند، از این شکست و ناکامی درس می گیرند و مجددا تلاش میکنند. اما در کمال گرایی منفی افراد اهداف غیر واقعی را در نظر گرفته و بیشتر این اهداف به شکست منجر می شود و بنابر این وقتی که شکست بخورند یکی از این دو کار را انجام می دهند یا تلاش خود را زیاد می کنند و یا کلا آن فعالیت را انجام نمی دهند . در درمان قطعی کمال گرایی باید این نکات را مد نظر قرار داد.
از ویژگی های کمال گرایی مثبت می توان عوامل زیر را نام برد :
- برای رسیدن به سطح بالایی از استاندارد ها که معمولا قابل دسترسی هستند و باعث بالا رفتن اعتماد به نفس و احساس رضایت مندی می شوند .
- انرژی و وقت خودش را روی کارهایی منطبق میکند که با نقاط قوت و سلایق شما مطابقت دارد
- تنها یک فهم و درک برایش کافی است اینکه اولویت چیست و وقت و توانش را صرف این الویت و هدف کند .
- هزینه هایی که می پردازد بیشتر از بازدهی کارش است .
- اشتباهش را می پذیرد و مشکلات و محدودیت ها و عوامل بیرونی را در نظر دارد.
از ویژگی های کمال گرایی منفی می توان عوامل زیر را نام برد :
- اهدافی را به صورت تکراری برای خود تعیین می کنند ولی به هدف نمی رسد و از تلاشی که کرده اند راضی نیستند .
- همیشه در رقابت هستند تا بهترین باشند و هر گز احساس ناکامی نداشته باشند موفقیت و اندازه آن را با دیگران مقایسه می کنند. درمان قطعی کمال گرایی برای تمام این افراد باید صورت بگیرد.
- تفکرشان این است که تمام اشتباهات فاجعه بوجود می آورند و این اشتباهات استرس و اظطراب فراوانی را بوجود می آورد و گاهی به خاطر ترس از اشتباه هیچ کاری انجام نمی دهند .
- در باور های غلط غوطه ور می شوند و از نظر دیگران استفاده نمی کنند
- فقط روی نتیجه نهایی متمرکز هستند و به روند کار توجهی ندارند .
مهمترین تفاوت کمال گرایی مثبت و کمال گرایی منفی در این ویژگی ها می باشد .
در درمان قطعی کمال گرایی انواع کمال گرایی عبارت است از :
1- کمال گرایی خود مدار
به این معنی که در این مورد فرد در مورد خودش توقعات بسیار بالا دارد و از شکست می ترسد .
2- کمال گرایی دیگرمدار
در کمال گرایی دیگر مدار فرد هم خودش و هم دیگران را نیز آزار میدهد یک مربی یا یک کاپیتان کمال گرا را تصور کنید که چگونه با رفتارش عزت نفس اعضای تیمش را له می کند و یا مثلا استادکمال گرایی را تصور کنید که با دانشجویانش چگونه رفتار می کند .
3- کمال گرایی القا شده توسط جامعه
کمال گرایی القا شده توسط اجتماع یعنی ارزشهای جامعه این را القا می کند که تمام افراد باید به بهترینباشند و به بهترین اهداف برسند .
ویژگیهای افراد کمال گرا عبارت است از :
1- معیارهای سطح بالا
یعنی باید همه چیز در سطح بالا و بی نقص باشد و هم به خود و هم به دیگران سخت میگیرند و فرقی نمیکند چه کاری باشد و اکر فکر کنند در کار شکست می خورند از انجام آن منصرف می شوند
2 – اشخاص کمی به حد مطلوبشان می رسد
برای این افراد هیچ کسی آن طور که باید باشد نیست. همیشه می توانند از دیگران اشکال گیری کنند و برایشان فرقی ندارد که طرف مقابل چه کسی است .
3- فقط به افرادی که بلقوه کمال گرا هستند جذب می شوند
این افراد یا دنبال شخصی که کمال گرا باشد می چرخند و یا سراغ کسی می رود که تونایی کمال گرا شدن را دارد .
4- به ناراحتی و افسردگی گرایش دارند
از امکاناتی که در اختیار دارند لذت نمی برند و مدام غصه می خورند و به این فکر هستند که چرا زندگی شان در حد مطلوب نیست و به همین دلیل افسرده می شوند. درمان قطعی کمال گرایی برای این افراد لازم است.

ریشه کمال گرایی چیست
برای درمان قطعی کمال گرایی مشخصات شخصیتی افراد کمال گرا شامل موارد زیر است :
1- عصبی
به خاطر تضادهای درونی همیشه با خود در جنگ و ستیز هستند و سرزنش خود هستند و به فردی عصبی تبدیل خواهند شد .
2- من واقعی و من غیر واقعی
شخصیت آنها دارای دو من می باشد من اول که خود واقعی اش است و تمام محدودیت ها، توانایی ها و استعداد هایش را میشناسد و من دوم غیرواقعی و ایده آل گرا می باشد یعنی فردی که دوست دارد باشد کاملا بی عیب و نقص. به صورت افراطی غرق در آرزوهایش می شود و اصلا واقع بین نیست . درمان قطعی کمال گرایی در این موارد ضروری است.
3- خیال پرداز
مدام در ذهن رویاپردازی می کند و از واقعیت و پذیرفتن آن دوری می کند و برای همین در مقابل نظر و انتقاد دیگران در مورد کار و رفتارش شدیدا” ناراحت شده واکنش نشان می دهد .
4- ترس از شکست
بسیار از شکست خوردن می ترسند و درو میگویند اگر در کار بهترین و کاملترین نباشند شکست می خورند و مورد تحقیر و اظهار نظر دیگران قرار می گیرند . این ترس باعث میشود هرگز کاری را شروع نکنند و منتظر باشد تا توانایی لازم برای آن کار را بدست آورند . نیاز به درمان قطعی کمال گرایی در اینجا مشاهده می شود.
5- جاه طلب
تحلیل درستی از استعدادها و توانایی های خود ندارد و بسیار جاه طلب هستند و فقط می خواهند به بهترین جایگاه که مد نظرشان است برسند .
6- مغرور و خودشیفته
خیلی به فکر قهرمان شدن هستند تصورات کاذبی درباره خود دارند و در نظر دیگران فردی مغروز و خودشیفته هستند
7- مقایسه گر و رقابتی هستند
مدام در حال مقایسه خودشان با دیگران هستند که این کار باعث می شوند عصبی شوند چون وقتی خود را با هوش و ذکاوت، شجاعت، زیبایی، مهربانی و ثروت دیگران مقایسه می کنند هنگامی که خودشان را عقب تر از آن فرد میبیند عصبی و به هم ریخته می شوند . برای حذف کردن رقیب بدون هیچ وجدانی دست به کار هایی مانند شایعه پراکنی ، تهمت زدن و بدگویی کردن و غیره بپردازند .
7- عقل کل
این افراد خود را عقل کل دانسته و در مورد همه چیز و همه کس نظر می دهند و هرگز صحبت های کسی را قبول ندارند و دانش و علم خود را نسبت به هیچ موضوعی بالا نمی برند . اما بیشتر افراد کمال گرا زود تسلیم می شوند چون می دانند اگر آن کار را انجام ندهند جنجال می شود .
8- سلطه جو
بسیار دیکتاتور و سلطه جو بوده و این ویژگی را می توان در در تمام رفتارها و احساسات آنها مشاهده کرد افراد در این حالت بسیار خودخواه و خودرای شده و خودشان را باهوش، جدی، کاربلد و پر قدرت تصور می کنند
در درمان قطعی کمال گرایی گفته می شود که این خصایص باعث میشود که با دیگران مانند شی رفتار کرده و آزادی دیگران را محدود و مالکیت همه چیز را در اختیار خودشان قرار دهند و حرف و نظر خود را به دیگران تحمیل میکنند و احساساتشان را نادیده گرفته و انها را تحقیر میکند.
9-تایید شدن
هر فردی دوست دارد مورد تایید قرار بگیرد اما این ویژگی در افراد کمال گرا بسیار غیر قابل کنترل است زیرا آنها برای مورد تایید قرار گرفتن دست به هر کاری می زنند
10-انتقاد ناپذیری
هر انتقاد و نظری را رد می کنند خود را عقل کل می داند کمتر گوش میدهد و بیشتر حرف می زند .
11- تملک گرایی
در برقراری رابطه با دوستان و اطرافیان به شدت ناتوان هستند. چون نسبت به افراد بیش ازحد احساس مالکیت دارند و این امر باعث میشود تا دیگران را زیر نظر گرفته و مورد اطاعت خود در بیاورند .
به عنوان مثال یک مدیر کمال گرا را تصور کنید که می گوید من مالک این موسسه هستم بنابر این هر چیزی که بگویم و هر دستوری که بدهم کاملا باید بدون هیچ چون و چرایی بپذیرید در غیر این صورت اگر کسی اعتراض اخراج می شود.
12- وسواسِ کنترل
این ویژگی موجب ایجاد مشکلات زیادی می شود و افراد ناخودآگاه و وسواسی سعی می کنند همه چیز را تحت کنترل خود قرار دهند و به همین دلیل این افراد سعی می کنند از همه کارها به طور کامل مطلع شوند و در اموری که ربطی به آنها ندارد دخالت می کنند زیرا معتقدند اعتمادی به کسی ندارن و باید برای درست انجام شدن تمام کارها در تمام مسائل دخالت کنند این ویژگی ها مشکلات بسیاری را در اجتماع و خانواده و در رابطه با تعمل افراد بوجود می آورد .
13- شک و تردید
این افراد در مورد مسائلی مانند سلامتی، هوش، آینده، عشق، زندگی خوب و غیره همیشه دچار شک و تردید هستند و با خود می گویند توانمندی های من زیاد است ، من از هوش بالایی برخوردارم ، سالم نیستم و مطمعنم که بیماری غیر قابل درمان دارم ، ازدواج موفق ندارم ، و هزاران شک و دلیل دیگر که زندگی این افراد را احاطه کرده است .
14- تعصب
در مورد تمام نظرات و صحبت هایش پافشاری میکند و میگوید کسی حق ندارد روی حرفشان حرفی بزند و مخالف کندو اگر کسی این کار را بکند با واکنش جدی رو برو خواهد شد .
15- وسواسِ انتخاب
در مورد هر چیزی وسواس دارند هنگام خرید همه جا را می گردند تا بهترین را تهیه کنند
16- صفر و یک
از نظر این افراد یا همه چیز کامل است یا نیست یا زشت است یا زیبا یا سیاه است یا سفید .
17- بی اعتماد
افرادی هستند که به هیچ چیز و هیچ کس اعتماد ندارند حتی خودشان اعتقاد دارند کسی جز خودشان نمی تواند کار را با دقت و کامل و درست انجام دهد مثلا می خواهند مو را از ماست بیرون بکشند .
18- نارضایتی
همیشه از همه چیز ناراضی و شاکی بوده و مدام در حال غر زدن، گلایه کردن و ناله کردن هستند و هیچ چیزی باعث رضایت آنها نیست . این نارضایتی به درمان قطعی کمال گرایی نیاز دارد.
19- کارهای ناتمام
کاری را به اتمام نمی رسانند و از نحوه عملکرد خود ناراضی هستند و همیشه در زندگی به دنبال مقصر هستند تا کارهای نیمه تمامش را به گردن او بیاندازد در حالی که مقصر اصلی خودش است . اگر هم کاری را تمام کند حتی ماه ها و سال ها طول میکشد و اگر در این مورد با او صحبت کنید عصبانی خواهد شد و با شما تندی خواهد کرد
20- گوشه گیری
این علت در افراد کمال گرا به دو دلیل است اول اینکه هر چقدر فرد بیشتر درگیر کمال گرایی باشد کم کم در انتخاب دوست و اطرافیان سخت گیر می شود به طوری که دیگر حاضر نیست با هر فردی به راحتی رابطه و رفت و آمد کند . دوم اینکه افرادی که کنارش هستند به خاطر نوع رفتارش پراکنده می شوند و اخلاقش را تحمل نمیکنند و به همین خاطر فرد کمال گرا گوشه گیر و تنها خواهد شد .
21- سرزنش خود
در هر کاری خود را سرزنش کرده و نسبت به خودشان بدترین انتقاد را می کنند بیشتر کارها را شروع نمی کنند و یا نیمه کاره رها می کنند زیرا انگیزه ای برای تلاش و کوشش ندارند