مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما
مشکلات اجتماعی مانند طلاق، اعتیاد، خشونت علیه زنان، تجاوز، کودک آزاری، افزایش خشونت، فروش نوزادان و غیره، همیشه باعث جریحه دار شدن روان و سلامت جامعه هستند. همه ما می دانیم که جامعه ما جامعه با ثباتی نیست و مانند هر جامعه دیگری تلاطمات فراوانی را مانند انقلاب، جنگ تحمیلی هشت ساله ، پشت سر گذاشته است و تحولاتی که پس از اتمام جنگ اثراتی بر جامعه گذاشت و جامعه در حالت جنگ سرد قرار گرفت مخصوصا در حوزه هایی مانند اقتصاد. همه ما می دانیم که اقتصاد مبنا و پایه زندگی است و هر زمان که در زندگی دچار این مشکل شویم زندگی ما در هر زمینه دچار بحران می شود. مانند تحریمات سال های اخیر و وقتی کشور تحریم می شود تمام جامعه از کسب و کارهای کوچک گرفته تا کارخانه ها موسسات و شرکت ها دچار مشکل می شوند و اثرات روانی این مشکلات در روابط اجتماعی مردم تاثیر به سزایی می گذارد. در اینجا می خواهیم به مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما بپردازیم.
به این شرایط جامعه «اگوئیسم» گفته می شود یعنی فقط گلیم خود را از آب بیرون کشیدن، خود پرستی و به دیگران توجه نکردن. در این حالت فرد فقط به منافع خود فکر می کند و از هر چیزی که در دسترس دارد برای این موضوع استفاده می کند. در حال حاضر شرایط حاکم بر جامعه ما چنین است. و این در حالی است که مردم هیچ اطمینانی به قیمت کالاها ندارند روابط اقتصادی دچار مشکل شده و انسان ها را طوفان فکری و تزلزل فرا گرفته است . بی ثبات در تصمیم گیری و دچار زندگی کوتاه مدت شده ایم. در یک جامعه آرام و سالم می توان برای یک سال و حتی گاهی پنج سال آینده برنامه ریزی درستی انجام داد اما با این وضعیت گاهی شاید برخی افراد حتی امیدی به فردای خود نیز نداشته باشند .

مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما
پیامدهای افسردگی اجتماعی
امروز جامعه ما دچار افسردگی اجتماعی شده و این افسردگی با افسردگی در حالت فردی فرق دارد. اکثریت افراد در افسردگی اجتماعی سرنوشت و آینده روشنی را برای خود تصور نمی کنند و به طور کامل در رسیدن به اهداف، خواسته ها، تمایلات و داشته هایشان نا امید شده اند. این افسردگی ابعاد متفاوتی دارد. علم روانشناسی علت های مختلفی را برای به وجود آمدن حالات افسردگی در افراد بیان کرده است. عللی مانند نرسیدن به اهداف، تجربه های تلخ، مشکلات زیستی یا مشکلات خانوادگی و… غیره. در افسردگی اجتماعی دیگر بحث فرد مطرح نیست پای یک جامعه در میان است وقتی که تعداد افرادی که به گذشته و ناکامی های خود فکر میکنند در یک جامعه زیاد شود، وضعیتی جامعه دچار افسردگی می شود.
افسردگی اجتماعی پیامدهای خطرناکی برای جامعه به دنبال دارد و برای حل آن باید به همه جوانب و ابعاد آن توجه کرد.
بعد اقتصادی: حداقل معیشت مردم تامین شود.
بعد فرهنگی: در مردم روحیه شادی و نشاط به وجود بیاورند و شرایط و اوضاع را جوری نشان ندهند که افراد خیال کنند کاملا در بن بست قرارگرفته اند.
مهمترین اختلال روانی امروز و از مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما افسردگی است
مواردی مانند اعتیاد، طلاق، افسردگی، اضطراب و نا امنی و ترس بیشتر از گذشته در جامعه دیده می شود که هر کدام از این موارد خودش منبع به وجود آورنده یک اختلال است و افسردگی مهمترین اختلال روانی در جامعه امروز می باشد. این امر افراد جامعه را خشن و از تاب آوری مردم به شدت کاسته است. در حقیقت باید گفت وضعیت روانی جامعه ما خطرناک است و با توجه به بررسی های به عمل آمده و آمارها از هر چهار نفر ایرانی، یک نفر دچار اختلال روانی است. افسردگی حالتی است از بیحوصلگی و فرد در آن مردم گریز شده و نسبت به فعالیت های روزمره بیعلاقه و بی میل است و این چنین حالتی میتواند به شدت بر تندرستی و احساسات و خوش، افکار، رفتار، یک فرد تأثیر به سزایی بگذارد. افراد افسرده احساس ناراحتی، اضطراب، پوچی، ناامیدی، درماندگی، بی ارزشی، شرمساری یا بی قراری دارند. ممکن است حتی نسبت به کاری که قبلا برایشان جذاب بوده بی میل شوند، به غذا بی میل و کم اشتها می شوند تمرکز خود را به شدت از دست می دهند. در تصمیمگیری دچار مشکل شده و گاهی به خودکشی فکر کنند و یا دست به خودکشی می زنند. این اختلالات باعث بیخوابی یا خواب زیاد، احساس ضعف و خستگی و کوفتگی، مشکلات گوارشی، می شود.
مهمترین علایم افسردگی
از مهمترین علائم افسردگی می توان داشتن خلق و خوی افسرده، داشتن حس خود کم بینی و گناه، مشکلات خواب، مشکل پرخوری یا کم خوری در اشتها، افکار خودکشی، بی علاقگی نسبت به برخی فعالیت ها که قبلا برای فرد لذت بخش بوده، آشفتگی روان و نداشتن تمرکز و فراموشی، بدبینی و نا امیدی نسبت به آینده داشتن حس تنفر نسبت خود و یا افراد یا جامعه، احساس ضعف خستگی و کمبود انرژی و حس دلتنگی داشتن به افراد نزدیک و عزیزان را نام برد. از علت های دیگر این آسیب اجتماعی میتوان فقر و بیکاری،گرسنگی، جنگ، تنوع و تجمل طلبی، اعتیاد، کمرنگ شدن ازدواج، پایین بودن سطح سواد، سست بودن بنیان های خانوادگی، مشکلات زناشویی و طلاق را می توان اشاره کرد. مسائلی مانند مشکلات اقتصادی، عدم علاقه در نتیجه ازدواج های تحمیلی، عدم توافق، دخالت خانواده ها ، اعتیاد، عدم پایبندی به ارزشهای اخلاقی واجتماعی، تنوع طلبی، تفاوت فرهنگی، انتخابهای نادرست، بیکاری، مشکلات مسکن واشتغال، مشکلات زناشویی از مشکلات افزایش طلاق است.
زوج درمانی چیست؟
زمانی که زوج ها در زندگی دچار مشکل می شوند و نمی توانند با هم به تفاهم برسند زوج رواندرمانی توصیه میشود. در دوران جلسات زوج درمانی تمامی مشکلات زوج ها بررسی شده و راه حلی مناسب برای آن پیدا می کنند. و زوج ها تصمیم در مورد ادامه یا قطع زندگی مشترک را می آموزند. هدف اصلی درمان در زوج درمانی برقراری ارتباط بین زوجین و کاهش و یا حل اختلافات ، و بررسی مشکلاتی که قبل از ازدواج داشته اند و مهمتر از همه تصمیمی که برای طرفین مناسب است می باشد .
مراحل زوج درمانی عبارتند از :
- تمرکز داشتن بروی یک مشکل خاص ( مثل مشکلات جنسی، حسادت ، اعتیاد به اینترنت و …)
- درمان رابطه دو نفره به جای درمان جدا در هر فرد
- مداخله درمانی بر پایه راه حل و با هدف تغییر از همان ابتدای درمان
- هدف های مشخص در درمان

مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما
زوج درمانی و کاربرد آن مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما
این نوع درمان راهی است برای آن دسته از زوج هایی که نمی توانند تعارض و کشمکش های بین خود را به صورت مسالمت آمیز حل کنند و رابطه خود را بهبود دهند. این درمان معمولا به زوج هايی پيشنهاد می شود كه به خاطر عدم شناخت قبل از ازدواج و همچنین نداشتن انگیزه ازدواج درست دچار سردی و عدم اعتماد در رابطه هستند. عقب رفتن در زندگی گاها دردناک نیست و تاثیری که یک ازدواح نادرست روی رابطه می گذارد آزار دهنده تر است. برخی از زوجین با بوجود آمدن یک مشکل تصمیم می گیرند که هر کدام مسیر خود را انتخاب کنند و این مشکلات میتواند شامل از دست دادن فرزند نداشتن شغل طولانی مدت ، بیماری سخت یا مشکل خانوادگی باشد.
مشکلات خانوادگی
یکی از مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما ناشی از مشکلات خانوادگی است. بیشتر اختلافات خانوادگی به دلیل تفاوت در عقاید و دیدگاه ها در خانواده به وجود می آید. سوء تفاهم در خانواده باعث به وجود آمدن قضاوت های نادرست باعث بحث و درگیری می شود. اختلافات و مشکلات خانوادگی در خانواده رایج است اما نحوه مدیریت کردن در این تعارضات اهمیت بیشتری دارد. امروزه متاسفانه خانواده های مثلثی هستند یعنی زن یا مرد یک رابطه زناشویی خارج از رابطه خود دارد. و این درحالی است که طلاق عاطفی بین زن و مرد افتاده است و زن و مرد با عشق و احساس با هم زندگی نمی کنند بدون آن که بدانند رابطه عاطفی لازمه یک زندگی مشترک است. این والدین الگوهای بسیار نامناسب برای فرزندان خود هستند. متاسفانه به ما آموزشی برای ازدواج کردن و پدر و مادر شدن که مهمترین کار در دنیا به حساب می داده نمی شود. در تمام دنیا در کشورهای موفق از زمانی که یک کودک به دنیا می آید روابط محبت آمیز و احترام آمیز را نیز به کودکان آموزش میدهند.
مشکلات زناشویی
یکی از دغدغه ها در خانواده مسائل و مشکلات زناشویی می باشد که باعث به وجود آمدن اختلافات بزرگ و کوچک می شود.
مفهوم رابطه زناشویی
تعاملات بین زن و شوهر رابطه زناشویی نام دارد . که شامل بخش های مختلفی است.
رابطه جنسی :
رابطه جنسی یکی از روابط مهم میان زن و شوهر ، می باشد. رابطه جنسی از نیاز جنسی که به صورت طبیعی در انسان ها وجود دارد نشات می گیرد.
آشنایی با روانشناسی رابطه جنسی می تواند زیرمجموعه ای از روانشناسی مشکلات زناشویی بوده و به نشاط و شادابی زوجین کمک شایانی میکند و موجب استحکام پایه های خانواده می شود .
رابطه عاطفی :
به احساسات و عواطفی میان زن و شوهر رابطه عاطفی گفته می شود و این رابطه از دیدگاه زن و مرد متفاوت است.
مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما ؛ پانیک چیست؟
اختلال اضطراب در وجود فرد را پانیک گویند فرد در جریان ناگهانی اضطراب بوجود آمده می خواهد آن موقعیت نگران کننده را ترک کند. این نوع اختلال در تمام سنین دیده می شود اما شایعترین سن آن بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی است. این اختلالات به صورت حملات اضطراب نمایان شده و نشانه هایی دارد طول مدات حمله ها 10 تا 30 دقیقه هستند و در یک حمله احساساتی از قبیل ترس اضطراب و نگرانی به اوج خود می رسد . با بوجود آمدن این اضطراب علایمی مانند تعریق و گر گرفتن، تپش قلب، لرزش بدن و بیقراری، سنگین شدن تنفس و یا احساس خفگی، درد در قفسه سینه و ترس از بروز مرگ ناگهانی، ترس از کنترل روانی نمایان می شوند. این حملات گاها چند بار در هفته تا چند بار در سال اتفاق می افتد. و این موضوع باعث نگرانی در این افراد می شود و مدام نگران این هستند نکند حمله دوباره تکرار شود یا دچار سکته مغزی شوند و عقل و شعورشان را از دست بدهند. و این نگرانی ها شاید تا حمله بعدی ادامه پیدا کند. این حملات خطرناک نیستند و پانیک منجر به مرگ نمی شود اما اگر شدید باشد علایم و عوارضی دارد که باعث اختلال در زندگی عادی فرد شده و گاهی او را از انجام کار روزانه وا می دارد. عوارضی مانند ترس از اتوبوس و مترو و مکان های شلوغ برای بیمار بسیار نگران کننده است و اگرترس فرد از اینکه نتواند از این مکان ها فرار کند از این محیط ها دوری می کند و این ترس ها گاهی باعث می شود بیمار قادر به خروج از منزل نباشد . علل اصلی این بیماری مشخص نیست اما عواملی مانند ارث مصرف چای و سیگار ، مواد مخدر (حشیش و مواد محرک )، بیخوابی پرکاری و کم کاری تیروئید و دیابت بر روی آم موثر هستند.
درمان بیماری پانیک
با روش دارویی و غیر دارویی این بیماری قابل درمان است . برای کنترل بیماری بهتر است از هر دو روش استفاده کرد اما خب استفاده از دارو قابل اطمینان تر است. داروی آلپروزولام و کلونازپام در بهبود این بیماری موثر هستند اما باید به پس از کنترل بیماری بتدریح کم و قطع شوند . داروهای فلاکستین، سیتالوپرام، پاروکستین هم موثر و مفید هستند اما به زمان طولانی تری برای درمان نیاز دارند. در درمان غیر دارویی آرام ساختن بدن و شناخت درمانی موثر است که بر اساس نیاز بیمار است. مشکلات اصلی روانشناسی جامعه ما
اضطراب چیست؟
حس طبیعی آدمی از ترس اضطراب است و همه هنگام بوجود آمدن شرایط سخت و تهدید کننده با آن روبه رو می شویم . تجربه های بد گذشته و تغییرات بزرگی که در زندگی بوجود آمده ، بارداری تغییرات شغلی و بیکاری و جا به جایی محل زندگی می تواند باعث اضطراب شما شود. اضطراب احساسی در روان و جسم است در روان احساس دائمی خستگی و زوئرنجی و بی خوابی و بدخوابی و از دست دادن کنترل در تمرکز و در جسم تپش قلب تعرق و درد و گرفتگی عضلات و لرزش های فیزیکی سخت نفس کشیدن و سرگیجه و گاهی ضعف و سوء هاضمه و اسهال می باشد. اضطراب و پنیک بعضی اوقات با حس افسردگی همراه می شود و ما احساس غم و ناامیدی میکنیم ,اشتها کم می کنیم و از آینده ناامید می شویم .